Heb jij het voornemen om gezonder te gaan eten, maar lukt dit op de een of andere manier niet?
Dit is misschien de missende schakel: voorbereiden/planning!
Als jij je levensstijl wilt veranderen, dan betekent het dat je dingen anders moet gaan doen. Om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, helpt het als je dingen voorbereidt. Er bewust wat tijd en aandacht aan besteed. Hieronder deel ik 8 tips die je op weg gaan helpen met je planning:
1. Begin simpel
Als je niet gewend bent om vooruit te plannen, dan kun je het beste simpel beginnen. Waar heb jij direct de meeste baat bij? Jouw snacks voor op het werk (zodat je niet bij de koeken en de snacks belandt van de kantine?) of het avondeten (zodat je weet dat er in ieder geval groente bij de maaltijd is?).
Kies 1 eetmoment of maaltijd uit waar je gezondere keuzes wilt doorvoeren en tref hier voorbereidingen voor. Zorg dat je groentela gevuld is aan het begin van de week, snijd alvast bepaalde groenten voor of maak snackbakjes om mee te nemen naar het werk (bijvoorbeeld met snoeptomaatjes, gekookt ei, noten).
2. Investeer in bakjes en potjes
Als je jouw lunch of snacks mee wilt nemen naar het werk, dan is het prettig als je goed afsluitbare bakjes hebt die je in een lunchbag kunt meenemen. Ook als je healthy snacks in de koelkast voor het grijpen wilt hebben, dan kun je bakjes vullen met fruitsalade, snoeptomaatjes, stukjes komkommer, humus en tapenade bijvoorbeeld. Als je dan iets lust, dan staat het al voor je klaar.

3. Maak tijd vrij voor je voorbereidingen
Als je ergens in je week tijd vrijmaakt om voorbereidingen te treffen, dan is het grootste werk al gedaan. Misschien heb je in het weekend wat uurtjes om groenten te wassen en te snijden, fruit te snijden voor je smoothies, vlees te marineren en panklaar in de vriezer te doen of zelfs al helemaal te bereiden! Dan hoef je door de week alleen nog maar te ontdooien.
4. Zorg voor wat voorraad
Om snel en makkelijk te koken is het handig als je bepaalde dingen op voorraad houdt. Dan hoef je door de week alleen te denken aan het ‘verse element’. Denk aan:
- Rijst, quinoa, volkoren pasta, havermout
- Bonen zoals bruine bonen, linzen, kikkererwten gedroogd of in blik
- Blikjes (liefst met zo min mogelijk zout) tonijn, gepelde tomaten, olijven, zalm, mais en dergelijken
- Blom, amandelmeel, bakpoeder, boekweitmeel om mee te bakken
- Gedroogd fruit, noten, pindakaas, notenboter, rijstwafels
5. Zorg voor een vaste plek voor je recepten
Als je jouw gezonde en lekkere recepten op 1 plek houdt, dan is het makkelijk om daarnaar te grijpen. Vermijd dat je elke keer een zoektocht op het net moet gaan doen. File de recepten op je telefoon, computer of print ze en bewaar ze in een mapje.

6. Kook slim
Vaak kun je extra koken en van de restjes een leuke lunch maken. Ofwel je neemt wat over is van de maaltijd mee naar het werk als lunch (copy paste) of je verwerkt een onderdeel van de maaltijd in je lunch van de volgende dag. Zo kun je kip pluizen en in een salade verwerken of gegrilde groenten heerlijk in een wrap doen met een lekker yoghurt sausje. Laat je creativiteit te vrije loop!
7. Je hoeft het niet allemaal zelf te doen
Het gaat erom dat je gezondere keuzes maakt. Als het hiervoor handig is om kant en klare fruitsalades te kopen of panklare groenten en jouw gezonde lunch te laten bezorgen? Doen! Alles wat helpt om de stress uit de keuken en de eetmomenten te halen, is helemaal de moeite waard.

8. Maak het leuk
Voorbereiden kan ofwel een ‘moetje’ zijn of iets leuks! Kies voor het laatste: gebruik het als wat me-time alleen in je keuken. Doe een gezellig muziekje op of luister naar een podcast die jou aanspreekt. Of gebruik deze tijd juist als ‘familiy time’; ga snijden en pureren met je gezin. Probeer het te koppelen aan een doel dat je hebt, zodat het iets wordt waar je naar uitkijkt en van oplaadt.

Smoothies zijn een perfecte manier om meer fruit en groente naar binnen te krijgen. Heb jij mijn gratis smoothie boekje al gedownload? Dat kan door hier te klikken.

